„Istoria reprezintă o distilare a zvonurilor.”
Thomas Carlyle

„A cunoaște nu este de ajuns; trebuie să fructificăm cunoașterea!”GOETHE

      Călătoria instantanee în timp și spațiu reprezintă din cele mai vechi timpuri visul interzis al oricărui muritor, dar până acum era rezervată numai zeilor. Însă, odată cu apariția acestei „mașini a timpului” numită dans, oricine poate avea acces la vremuri trecute, pline de romantism și senzualitate sau la locuri inaccesibile, pline de mister și exotism. Poți astfel călători prin torida savană africană, să fii martor la dansurile rituale ale triburilor, sărind, bătând, spulberând țărâna cu picioarele goale pe ritmul tobelor și al incantațiilor vraciului, invocând mila sau generozitatea idolilor totemici.

      Dacă însă, căldura toridă a Africii devine insuportabilă, poți să călătorești pe coasta de vest de unde poți traversa oceanul la bordul uneia din caravelele care transportau sclavi în Caraibe. Aici, navigând în timp, poți savura nopțile pline de pasiune și exotism ale Havanei alături de cohortele de nord-americani care dansează frenetic, parcă bănuind că zilele bune sunt pe ducă și revoluția comunistă bate la ușă.

      Fugind din calea „ciumei roșii”, te poți refugia la Rio de Janeiro în atmosfera incandescentă a carnavalurilor, dansând alături de mulatre superbe, îmbrăcate sumar sau de metiși, cu constituție sculpturală și cu pielea de culoarea cafelei. Iar dacă această experiență plină de erotism și-a pus amprenta asupra libidoului tău, poți face o escală în casele de toleranță din Buenos Aires-ul începutului de secol XX, unde, într-o atmosferă plină de senzualitate și promiscuitate, tocmai se naște tango-ul, un bastard cu sânge europeano-amerindian.

Citeste mai mult

      Dacă însă vrei să te întorci la civilizație, ce altă perioadă sau locație se potrivește mai bine acestei sintagme decât Viena aristocratică a secolului XIX și valsul său amețitor? Atenție însă, ținuta de seară este obligatorie. Dar cum prea multe conveniențe sociale au darul de a ne face să ne simțim nefericiți, îngrădiți și frustrați, ce altă modalitate ar fi mai potrivită pentru a simți din nou gustul libertății decât să călătorești și să dansezi împreună cu o șatră de gitani nomazi pentru care Andaluzia reprezintă casa lor, acoperiș le este cerul, iar Flamenco-ul le servește drept hrană spirituală?

      Astfel, pe ritmuri de chitară, trecem granița în Franța impresioniștilor, unde, în sunet de acordeon, poți fi imortalizat pe pânză, dansând Vals Musette în Montmartre sau Can Can la Moulin Rouge. Iar dacă ai noroc, pictura poate fi achiziționată de către un bogat colecționar american, ocazie cu care traversezi din nou oceanul, pentru a lua parte la apariția jazz-ului. Aici însă, va trebui să faci o escala mai lungă, deoarece cosmopolita societate americană are o ofertă de dansuri extrem de variată, începând cu Foxtrot, trecând prin Jive, Swing, Rock & Roll și terminând cu Disco. Viața socială depinde și se regăsește în aceste dansuri. Parafrazându-l pe Duke Ellington, putem spune că americanii se ghidează în viața după dictonul „Life doesn`t mean a thing if ain’t got that swing”.

       În drumul spre casă ne oprim, pentru o perioadă, în scorțosul și cețosul Albion, unde dansul (nu numai whisky–ul) este distilat, câștigând atât în tărie, cât și în savoare. Dar, cum consumul excesiv de dans creează dependență, „mahmureala” apare ca o consecință inevitabilă, iar pentru aceasta, singurul remediu eficient pe care-l știu este zeama de varză murată. De aceea, te sfătuiesc să iei drumul către casă și să poposești o leacă pe meleagurile natale pentru că, prin intermediul dansurilor noastre populare poți transcede timpul și spațiul, devenind părtaș la moștenirea culturală lăsata de înaintașii tăi.

       Acum, te invităm să citeşti poveștile dansului care te vor purta pe aripile imaginaţiei, relevându-ţi câteva din fascinantele secrete ale tărâmului magic al dansului. Prin urmare, ia-ţi ceva de băut, stinge lumina, dă drumul la muzică, trage-ţi scaunul mai aproape de monitor şi citeşte-nainte.

Acestea fiind spuse, nu trebuie decât să apeși butoanele de mai jos, pentru a programa „mașina timpului” și pentru a-ți începe călătoria.

 

Dansuri Latino
SAMBA, RUMBA, CHA CHA CHA, PASO DOBLE

Dansuri de Bal
VALS VIENEZ, VALS LENT, TANGO , FOXTROT, QUICKSTEP

Dansuri Afro-Caraibiene
SALSA , MERENGUE, REGGAE, MAMBO, BACHATA, KIZOMBA

Dansuri Moderne
SWING, JIVE, ROCK‘N’ ROLL, DISCO FOX

Dansuri Populare
HORA, SÂRBA, BRAȘOVENEASCA, CIOBÃNAȘUL, ALUNELU 

Latino.

Samba

Samba provine din Brazilia, fostă colonie portugheză (devenită independentă în 1822) în care, ca şi în celelalte colonii europene, au fost aduşi mii de sclavi. O mare parte dintre aceştia aparţineau popoarelor Yoruba şi Bantu (din Congo, Angola şi Nigeria). Caracteristice acestor popoare erau petrecerile de cult, care puteau dura zile întregi şi erau legate în principal de muzică și dans.

Vezi mai mult
Standard.

Tango

În contrast cu viziunea actuală pe care o avem despre Tangoul dansat la serate strălucitoare, în care doamne în rochii superbe dansează cu barbaţi în smokinguri şi fracuri elegante, într-o ambianţă luxoasă, Tangoul s-a născut, de fapt, în zona sordidă si pauperă a societăţii, mai precis în bordelurile frecventate de clasa de jos, din suburbiile rău famate din Buenos Aires.
Iniţial, Tangoul a fost un dans exclusiv al barbaţilor.

Vezi mai mult
Latino.

Cha-Cha-Cha

Una din variantele privind originea numelui Cha Cha Cha ar fi că acesta a apărut în Indiile de Vest. Acolo muzicienii folosesc un instrument de percuție format dintr-un recipient în care sunt introduse semințele unei plante endemice. Acest instrument, folosit de orchestrele cubaneze pentru stabilirea ritmului melodiei, scoate un sunet a cărui transcriere fonetică este „cha”.

Vezi mai mult
Standard.

Vals Vienez

Primele atestări documentare ale dansurilor precursoare, înrudite sau care au influenţat geneza Valsului Vienez (cel mai vechi dintre dansurile sportive) provin din al doilea deceniu al secolului XVI, când, primul strămoş al Valsului, Dreher-ul, a apărut în Germania. Austria şi Franţa nu s-au lăsat nici ele mai prejos, inventând propriile forme de proto-vals, Weller-ul, în 1580, şi respectiv Nizzarda, în 1590. Prima atestare a unui dans popular purtând numele de La Volte, interpretat pe o muzică cu ritm de 3/4, datează din anul 1556, în Provence, Franţa. La Volte a fost introdus în programul balurilor de la Versailles de către Caterina De Medici, în 1581.

Vezi mai mult
Standard.

Vals Lent

Valsul Vienez a fost introdus în Statele Unite în prima jumătate a secolului al XIX-lea, împreună cu Mazurka, Varşoviana şi Polka, toate acestea fiind cunoscute ca round dances.

Vezi mai mult
Latino

Rumba

Este greu de discutat în particular despre Rumba, Mambo sau Cha-Cha-Cha, deoarece toate aceste dansuri sunt indisolubil legate unul de celălalt, Rumba reprezentând, în concepţia noastră, însuşi spiritul dansului şi al muzicii latino-americane.

Vezi mai mult
Latino.

Paso Doble

Paso Doble este cel mai misterios dintre toate dansurile sportive. Nu există foarte multe informaţii legate de istoria acestui dans, iar despre originea lui se pot face doar supoziţii.

Vezi mai mult
Standard.

Foxtrot

Genul Ragtime, care se presupune că a apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost, iniţial, interpretat la pian şi se baza pe marşurile europene tradiţionale, ceea ce a adus nou a fost apariţia unor sincope ritmice, obţinute prin întârzierea sau, dimpotrivă, grăbirea unei note muzicale cu jumătate de timp.

Vezi mai mult
Afro-Caraibian.

Salsa.

Cine a creat Salsa? Cubanezii? Portoricanii? Nord-americanii? Dupa cum veti putea constata, nici istoria salsei nu este usor de determinat, deoarece a aparut la convergenta dintre mai multe civilizatii si culturi, în geneza ei avand un rol important atat genurile muzicale latine , afro-caraibiene si nord-americane.

Vezi mai mult
Standard.

Quickstep

Odată cu al doilea deceniu al secolului XX, pentru a oferi genuri de muzică cât mai variate, orchestrele şi muzicienii ca Fletcher Henderson, Louis Amstrong şi Duke Ellington au început să interpreteze Foxtrot-uri cu tempo-uri mai rapide sau mai lente decât ritmul normal, asfel încât paşii caracteristici acestuia nu mai puteau fi transpuşi foarte natural în dans.

Vezi mai mult
Modern.

Jive

După descoperirea Indiilor de Vest de către Columb, a început şi comerţul cu sclavi. Se estimează că în perioada 1840-1900 au fost deportaţi din Africa în coloniile Noii Lumi peste 40 de milioane de afro-americani. Încetul cu încetul cultura, religia, mitolgia şi muzica africană s-au contopit cu cea a indigenilor şi a europenilor. Din acest mix cultural s-au dezvoltat diversele stiluri de muzică şi de dans afro-americane, iar printre acestea se numără şi Jive-ul.

Vezi mai mult
Modern.

Merengue

Si în ceea ce priveşte originea Merengue-ului părerile sunt împărţite. Potrivit lui Jean Fouchard, „Merengue” a evoluat din fuziunea muzicii sclavilor, cum ar fi Chica şi Calenda, cu Contradanse-ul. Flérida de Nolasco îi atribuie paternitatea primelor compoziţii de Merengue "Ay, Coco!", "El sancocho", "El que no tiene dos pesos no baila" şi "Huye Marcos Rojas que te coje la pelota" colonelului Juan Alfonseca Baptiste (1810-1875). Rafael Vidal susţine că apariţia acestui gen muzical reprezintă expresia spontană a bucuriei provocate de victoria împotriva haitienilor în bătălia de la Talanquera din 1844.

Vezi mai mult